شوید

مقالات مهر 4, 1396 سپتامبر 12, 2018


شوید یکی از سبزی‌های پرخاصیت است که طرفداران بسیاری دارد. برگ های تازه و خشک شده سبزی شوید معطر می باشند و برای طعم دهی در خیلی از غذاها به کار برده می شوند. این سبزی علاوه بر طعم دادن به انواع غذاها دارای مصارف درمانی نیز می باشد. در طب سنتی از برگ، ساقه و تخم شوید در درمان بیماری ها استفاده بسیار می‌شود.

نام فارسی: شوید
خاستگاه جنوب غرب آسیا و هند
نام انگلیسی: DILL
نام علمی: ANETHUM GRAVEOLENS
خانواده: APIACEAE – چتریان
نامهای دیگر: شوید، شیوید، شوت، شبت

مشخصات:

شوید گیاهی چند ساله و یا یکساله از خانواده چتریان است. ارتفاع بوته آن از ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی متر متغیر است و گاهی به ۱۵۰ سانتی متر هم می‌رسد. ساقه ها باریک و متناوب بوده که انشعابات زیادی دارند. بریدگی های بر آن به قدری طولانی است که آن ها را به صورت رشته‌ای باریک در آورده است و حالت پر مانند دارد. برگها نخ مانند هستند.

گل ها سفید و یا سفید-زرد هستند که در گل‌آذین چتری قرار می گیرند. میوه شوید بیضی شکل، مسطح و به درازای ۴ میلی‌متر و پهنای ۳ میلی‌متر است. رنگ آن قهوه‌ای روشن و در سطح آن برجستگی‌هایی به رنگ زرد و در کناره‌های آن لبه بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده می‌شود.

شرایط نگهداری و پرورش شوید:

نور: به آفتاب کامل برای رشد نیاز دارد و کمترین میزان سایه نیز رشد آن را محدود می کند.

آبیاری: در دوران رشد خود به مقادیر فراوان آب نیاز دارد و آبیاری نقش مهمی را در تولید این سبزی ایفا می کند.

خاک: بهترین خاک برای این سبزی، لومی شنی می‌باشد. زمین‌های قوی، حاصلخیز، آفتابگیر با زهکشی خوب برای کشت شوید مناسب است.

دما: برای رشد مناسب به آب و هوای گرم به خصوص در تابستان نیاز دارد.

نحوه کاشت شوید:

بذور آن به طور مستقیم در ردیف‌هایی که ۶۰ تا ۹۰ سانتی‌متر از یکدیگر فاصله دارند، کشت می‌شوند. فاصله دو بوته به نحوه مصرف آن بستگی دارد. اگر منظور برداشت برگ باشد، فاصله بوته‌ها کمتر در نظر گرفته می‌شود. چنانچه هدف تولید بذر باشد فاصله دو بوته بیشتر در نظر گرفته می‌شود و گاهی این فاصله به ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد.

خواص دارویی شوید:

 یک منبع بسیار خوب از کلسیم می باشد. بنابراین برای جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی بسیار سودمند است.

 از ترش کردن معده جلوگیری می کند همچنین در برطرف شدن سوء هاضمه، نفخ، استفراغ و سکسکه موثر است.

 آنتی اکسیدان و فلاوونوئید این سبزی بهترین سد دفاعی در برابر سرطان و فرایند پیری است

 جوشانده برگ و دانه شوید به دلیل دارا بودن عنصر آهن برای افراد مبتلا به کم خونی بسیار مفید است. همچنین جویدن برگ‌های تازه آن مشکل بی‌خوابی را تا حدی درمان می‌کند.

 موجب کاهش چربی خون می‌شود.

 برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین دارو است.

 مصرف آن موجب افزایش شیر در مادران شیرده می‌شود و برای رفع اختلالات قاعدگی توصیه می‌شود.

 مصرف شوید می‌تواند با افزایش ترشح انسولین، سطح قند خون را در بیماران دیابتی کاهش دهد.

بدون برچسب

137 بازدید کل ، 1 امروز

  

ارسال نظر

انتخاب مکان برای جستجوی دقیق تر